lördag 3 april 2010

Festivakoll i halvtid

För någon vecka sedan kom denna artikel upp hos GP, och festivalsummeringar och analyser är alltid intressanta. Dock verkar det som om skribenten inte vet att det finns fler festivaler än en, då huvudartikeln med titeln "festivalkoll i halvtid" enbart handlar om Peace & Love. 9 andra festivaler får dock en lista med sina bokningar och en kort kommentar.

Jag kan hålla med om att Peace & Love har lyckats riktigt bra med bokningar som Jay-Z, The Kooks och Them Crooked Vultures, men vi får inte glömma att många andra festivaler sitter på guldkorn och det är därför som detta inlägg skall handla om just festivalkoll i halvtid.

Nedräkningen har börjat, Siesta! är det riktiga startskottet och precis som förra året har de lyckats få till en line up som får det att vattnas i munnen på en. Personligen är jag oerhört svag för Röyksopp, så en exklusiv bokning med dem står högt i kurs hos mig. Sweden Rock känns starka varje år, det går liksom inte att rubba hårdrocksfantasterna trots att Sverige besöks av Kiss och halva hårdrockseliten på sommarens Sonisphere i Stockholm. Göteborg får tre festivaler i dagarna fyra som avlöser varandra, vilket gör Göteborg till en riktig festivalstad. Av de tre stora klassiska campingfestivalerna imponerar P&L med de stora bokningarna, Arvika med grym dans och massa guldkorn. Hultsfred saknar sina jättenamn som rage against the machine och the killers, trots detta känns bokningarna mer genomtänkta än någonsin och jag tror de fått till det grymmaste svenska startfältet på länge. Överlag är det hårdrocksfestivalerna som fått till de stora namnen, men allt handlar ju inte om de stora namnen, ibland gör världens minsta indieband det mest storslagna. Pitchforkfolket och indiehyperna kommer till Slottskogen som aldrig slutar att imponera. Innan hyperna når Slottskogen får vi höra Pip hit och dit, då Putte, Emmaboda och Yran sammandrabbar. Den dansglada åker till Emmaboda medan du som gillar svenskt och rock åker till Karlskoga. Du som inte klarar en sommar utan Kent och Winnerbäck på samma scen (vilket lär bli många) får åka ända upp till Östersund i sommar.

Dock borde de svenska festivalerna ta en titt på norska Hove, där snackar vi line up.

Vad säger du?

13 kommentarer:

  1. Kolla in Rock Werchter, där snackar vi sinnessjuk line-up!!!

    SvaraRadera
  2. spelar ingen roll hur du teoretiserar och försöker vinkla till det att Arvika bokat så bra. De har bokat riktigt fegt och ointressant. Lite små skumma dansakter räcker knappast. Och det är inte många guldkorn i deras lineup om du frågar mig. bara massa som alla redan sett väldigt nyligen.

    SvaraRadera
  3. We Have Band bokade till Emmaboda enligt deras myspace.

    SvaraRadera
  4. Ja Hove har fått till det. Skulle inte säga nej till att se the drums i sverige också.

    SvaraRadera
  5. Först måste jag säga att du åtminstonne kan FÖRSÖKA vara lite opartisk..
    Ditt vurmande för Arvika äcklar mig.
    i stort sett alla tycker Arvika gått ner sig detta året, utom du. Det saknas både headliners och musikalisk bredd. Det bokas fegt och tråkigt som någon sa.

    SvaraRadera
  6. Till senaste anonyma kommentaren: Finns det inget annat som äcklar dig mer? Vad sägs om det kommer någon som häller en hink med hästbajs över dig, som är flytande? Är inte det äckligare än att Mange berömmer Arvika festival som ändå har en helt ok lineup?

    PAJAS!!

    SvaraRadera
  7. att arvika har massa småfynd är väl hur klart som helst ( JJ, Ou est le swimming pool, dum dum girls, the twelves mfl) att de har förvånansvärt lite synth är dock skrämmande, men de har lovat mer så vi får hoppas på det.

    SvaraRadera
  8. Man behöver inte bara tänka på headliners heller. Jag betalade 800 kr för Arvika, känns galet värt mot vilka band jag får. Alla tycker olika och det är jag rätt glad för, då slipper jag ha en hel flock av Jay-zfanatiker som springer runt på Arvika. :)

    SvaraRadera
  9. Det skrämmande är att arvika gick från att vara ok till att göra ett rejält magplask med okonsekvens, bizarr reklam m.m. Det verkar ha blivit ett dagis i ledningen där.

    SvaraRadera
  10. jamen arvika znark va de har ballat ur aldrig att jag återvänder dit

    SvaraRadera
  11. Har hultsfred bättre svensk uppsättning än p&l?

    SvaraRadera
  12. intressant hur du i desperation vinklar hela tiden. Hultsfred har genomtänkta bokningar men inte så bra som du skriver själv. Vad är det för argument eftersom du hela tiden bedömmer de andra efter hur BRA och STORA bokningarna är. Nej, du börjar tappa rejält i trovärdighet.

    SvaraRadera
  13. Ja tycker flera festivaler bokat ok men håller med göteborg posten då de rankar Peace and Love högst just nu. den lineup som de har nu är riktigt riktigt vass. de är redan bättre än förra året och är ett givet val nu med tanke på vilka band man får. Siesta ser ok ut också. men Arvika och Hultsfred är långt efter än så länge. Håller med föregående inlägg att Arvika bokat riktigt trött på band som man inte vill se igen som headlines. men det kanske blir bättre.

    SvaraRadera