tisdag 22 december 2009

Biljettpriserna drar iväg

Det blir bara fler och fler festivaler, och de flesta festivaler höjer priserna år efter år. Hur länge funkar det så? När tar det stopp? Det är ju omöjligt att alla ska gå runt. Det går bara inte. Några kommer falla. Speciellt om man lägger sig samma helg inom samma genre.

Det finns dock några undantag där du kan köpa biljetterna en bra bit under tusenlappen fortfarande. Det är Arvika, Siesta, Emmaboda, Popadelica, Putte i Parken och Sonisphere. Att Arvika går ut med det låga priset 795 kronor är bussigt, men vi rutinerade festivalrävar vet att Arvika har en trestegstrappa när det gäller biljettpriset. Nu kostar biljetterna nämligen 995 kronor, precis som Hultsfred. Däremot måste du lägga till en femhundring om du vill besöka Peace and Love.

I dagsläget ligger ett snitt pris runt 1000 lappen, och jag tycker det är skrämmande när en och två dagars festivaler blir dyrare än klassiker som Arvika och Hultsfred. Rockweekends billiga biljetter kostar exempelvis 1195 kronor, samt att du kan se fler och större artister på Arvika och Hultsfred. Därför tror jag årets förlorare blir de festivaler som höjt sina priser tok mycket.

De som vinner på detta är helt klart Arvika, Hultsfred, Siesta och Emmaboda. Fyra självklara vinnare som håller priserna nere, medans konkurrenternas priser skenar iväg. Priset kan va avgörande. När det handlar om mer än en femhundring och det idagsläget ser väldigt likt ut när vi kollar på bokade artister är det väl inget snack om vilken festival man väljer. Jag säger inte att man väljer festival enbart på grund av priset, men påpekar det faktum att det spelar roll. Betydelsen blir än större ju fler lika artister man har.

1 kommentar:

  1. Håller med dig! Kolla bara på Way out West och vilka priser dem tar; 1390 kr för två dagarsbiljetterna. Visst, det är i Göteborg, men ingen camping eller dylikt ingår i priset.

    Ska man behöva jobba på festivalerna för att ha råd med att höra grym livemusik i framtiden?

    Nej, inför året satsade jag på arvikas 795 kroners biljetter med hångelgaranti. Känns helt klart "bäst" så.

    SvaraRadera