lördag 30 januari 2010

Vad borde festivalerna boka?

Festivalerna har börjat presentera artister, men det är mycket kvar att boka. Därför ska jag lista de bokningar som jag anser festivalerna bör boka och vad de ska undvika. Det blir en festival i taget, och då det är Depeche feber i Sverige passar det bra att börja med Arvikafestivalen.

Arvikafestivalen har börjat ganska starkt med tre tunga namn; In Flames, Kent och Babyshambles. Dock har de ovanligt mycket svenskt och pop på bandlistan. Arvika är ju den alternativa festivalen så därför anser jag att de bör jobba för att boka följande band:

The Knife, de lirade Arvika 2006, det klassas som en klassisk spelning på Arvikafestivalen, och sedan dess tillhör The Knife den skara band som Arvikapubliken helst vill se. Fever Ray är över för denna gången, och Karin Dreijer har börjat fokusera på The Knife igen. Det hade varit en av sommarens bästa bokningar. Scen: Vintergatan

Justice, då det inte verkar bli något Daft Punk, känns de franska prinsarna som det hetaste alternativet att slänga in på Vintergatan när klockan passerat 00.00 och Kent gjort en storslagen konsert. De är dessutom aktuella med ett nytt album. Scen: Vintergatan

Arcade Fire, detta kanadensiska band, har inte gjort många Sverigespelningar, det betyder dock inte att vi inte gillar dem. Det är få indieband med en sådan standrad rakt igenom, med en ny skiva som släpps i vår, hoppas jag verkligen vi får se dem lira på svensk mark. Scen: Vintergatan

The Hives, Fagerstabandet som ännu inte intagit Arvika. Rockbandet för alla som behöver lite drag. Ny skiva är på G och de ska dessutom ut på turné. Det känns som att Arvika måste boka dem i år. Scen: Vintergatan

Hot Chip, nutidens New Order, släppte i dagarna sitt allra bästa album. 2008 gjorde de en grym Arvikaspelning och nu tycker jag det är dags för ännu en. Scen: Vintergatan

Robyn, med en skiva som ska låta mer Kraftwerk än något hon tidiagre gjort är det som gjort för Arvika. Denna sommar vill vi se omvända roller på Apollotältet och därför är det Röyksopp som ska gästa Robyns spelning i sommar.

Nitzer Ebb, det klassiska synthbandet som släppte sin första skiva på 15 år känns mer Arvika än mycket annat just nu. Vore fint med en kvällsspelning på Apollo.

Immortal, Arvika behöver lite blackmetal, och vad passar bättre än våra norska grannar som också är på turné i sommar och är lediga runt Arvikas datum. De skulle få taket att lyfta på Apolloscenen.

Moby, varje festival behöver ju ett nostalgi band, förra året var det Depeche Mode. I år känns Moby och Nitzer Ebb, helt rätt. Det var ingen Moby förra sommaren, jag håller tummarna för moby på Apollo i sommar.

Sedan slänger man in The XX och då har man plötsligt gjort årets bokning, och för att festen aldrig ska ta slut så lägger man förhoppninsgvis ett bud på heta Deadmau5 och Ou est Le swimming Pool.

Det man bör undvika att boka är att dra in allt för mycket pop, man måste våga vara lite unika och hålla sig lite mer till det alternativa. Visst ska man förnya sig men inte sälja sin själ helt och hållet. Så inte för mycket pop, hellre mer underground musik.

Jag tror dessa bokningar skulle tillfredställa synthluggar som så väl popsnören och metallovers. Vad säger ni? Next up är Hultsfred, men det blir imorgon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar