torsdag 18 mars 2010

Electronic Body Music i ropet!

Ingen har missat Nitzer Ebbs tuffa comeback i år hoppas jag? Heta som förband till Depeche Mode och nu bokade till Arvika. Goda representanter för den subgenre inom "synth" vi kallar Electronic Body Music (EBM). Begreppet är faktiskt uppfunnet av Ralf Hütter i Kraftwerk, synthmusikens grundare. Subgenren har många värdiga representanter, men Nitzer Ebb är nog de som lyckats bäst kommersiellt. Det gladde mig att Nitzer Ebb fortfarande satsar på slagverken när jag såg dem nu i januari. EBM är hetare än den varit på länge - det märker vi på synth.nu.

Till min glädje såg jag även att IAMX kommer till Arvika. Missa inte - synth.nu gav förra plattan högt betyghttp://www.synth.nu/artikel_visa.php?aid=403. Märkligare var kanske bokningen med Skinny Puppy till Putte i Parken, men ingen är gladare än redaktionen på synth.nu och en stor skara SP-fans. Tack.

Denna vecka ska du kolla in konceptsajten www.milkywayunderground.net och uppleva finska Desert Planets nya platta. I samband med deras 10-årsjubileum släpper de nya "Mortal Kombo" som gratis download. Desert Planet är i mitt tycke bättre än Slagsmålsklubben, så ni som är inne på det spåret ska verkligen göra ett besök. Vi snackar Donkey Kong Honky Tonk!

Allt gott,
Gurra Synth.nu

2 kommentarer:

  1. Synd att vi inte har någon riktig synthfestival i Sverige.
    Själv tycker jag det är besynnerligt att emmabodafestivalen inte vågar boka mer synth än Welle Erdball. De kör ju redan så mycket elektroniskt, så why not liksom?
    Arvika går mer mot mainstream nu trots några få band ur genren.
    PIP bokar in Skinny puppy, ganska malplacerat på en festival utan konturer. I övrigt är der tomt.

    Tyskland är syntharnas och cybergotharnas mecka. Mest känt är nog WGT (Wave-Gothik-Treffen) i Leipzig som kör i maj.
    Rätt känd är också M'era Luna i augusti och sedan har vi nykomligen Amphifestival i juli.

    SvaraRadera
  2. Ja, när det gäller Tyskland - eller ens Danmark - har vi inget som kommer i närheten av en riktigt synthfestival. Hårdrockarna är mycket bättre på att uppfinna minifestivaler typ Metal Massacre etc. Sen är hårdrocken förstås större än synth i Sverige, men ändå! Synth.nu slutar dock aldrig hoppas. Sverige är nu moget för en egen - renodlad - synth/gothfestival!

    Synth.nu bevakar även tyska festivaler och givetvis M´era Luna. Se 2009 års krönika http://www.synth.nu/artikel_visa.php?aid=429

    SvaraRadera