måndag 22 mars 2010

Roskilde vågar.


Det är sant. Roskilde gör de där bokningarna som de svenska festivalerna inte vågar. De spänner musklerna, när de bokar Kasabian och Gorillaz. Kasabian är britternas arvtagare efter Oasis, men ett band som aldrig riktigt slagit i Sverige, konstigt nog. Gorillaz visar bara upp Roskildes fantastiska bredd. Man kan stoltsera över artister som Muse, Them Crooked Vultures, Kasabian och Gorillaz och hela Europa hade jublat. Dock frågar man sig om det var bättre förr? Eller vill Roskilde boka de där nya arenabanden istället för dessa avdankade stjärnor som turnerat jorden runt 26 gånger, skrivit självbiografier, kultförklarats och släppt tre greatest hits.

I slutändan vet dock alla, eller nästan alla, att det är danska Nephew som kommer stå för det där magiska och oförglömliga ögonblicket när de intar Orange scenen, oavsett vilka andra band som står på affischen. Senast de lirade på Roskilde fick de den största publikuppslutningen och spelningen klassas numera som en klassiker, så om du besöker Roskilde missa inte Nephew.

Vilken svensk festival borde Gorillaz spela på?

6 kommentarer:

  1. Det står på Roskildes hemsida att Gorillaz enbart kommer spela där och på Coachella, och dessutom att detta kommer vara deras enda sommarspelning i norra Europa, så vi kan nog glömma att de kommer hit under sommaren.

    SvaraRadera
  2. Är inte det muskler av de svenska festivalerna att boka Jay-Z och Guns and Roses? Gorillaz är väl knappast världes största eller bästa band? De är ok men det blir lite löjligt ibland när du hypar helt uppåt väggarna.

    SvaraRadera
  3. Om de nu hade varit aktuella för fler spelningar är jag ganska säker på att de hade lirat på WOW.
    Riktigt bra bokning av Roskidle dock. Enda spelningen i hela europa alltså?
    Kan ju kännas lite onödigt tycker jag. Är man ändå här kan man väl köra fler gig, eller?

    SvaraRadera
  4. Fast det blir väl mer drag om det är Europaexklusivt? Jäkligt imponerande av Roskilde faktiskt. Sen är det såklart att Jay-z och GnR är feta bokningar, men det är ändå band som har lirat en hel del senaste åren, något man inte kan säga om Gorillaz..
    Kul att du tar upp Nephew också, såg dem på Rosken -07 (antar att du refererade till den spelningen i inlägget?) och det var magiskt.

    SvaraRadera
  5. du/ni borde kolla in rockwerchter.be.
    sjuk line-up i år och även förra året. Ca 80.000 besökare varje dag... finns nästan ingen festival i europa som är bättre, utom reading, v festival osv...

    SvaraRadera
  6. Hultsfred var ju i kontakt med Gorillaz, men det funkade inte med turnéschemat. Så att de inte skulle våga...

    SvaraRadera