fredag 5 mars 2010

Intervju med Sweden Rock!



Sweden Rock har troligen den mest trogna fansskaran. I år precis som förra året kommer Sölvesborg koka i början av Juni. Just därför ville jag ha ett litet snack med Sweden Rock. Det är Martin från Sweden Rock som svarar på frågor!

Guns n roses, Aerosmith, hur bra känns det?
- Grymt bra, särskilt eftersom vi har lyckats boka dem utan att behöva hålla igen på resten av startfältet. Hade vi haft de två plus 60 okända garageband hade inte känts lika skoj, men nu har vi en massa andra bra namn på postern också, som Gary Moore, Billy Idol, Slayer, Danzig, Cinderella och så vidare.

Hur ser ni på konkurrensen från festivaler och konserter?
- Det är väldigt mycket hårdrock i sommar, men vi ser det som ett friskhetstecken för genren snarare än att oroa oss för konkurrens. Hårdrock är större än någonsin i Sverige just nu, så det är naturligt att många band kommer hit och spelar och att många arrangörer väljer att satsa på hård musik.

Varför har ni valt att sänka biljettantalet till 33 000 ?
- För att säkra kvaliteten på upplevelsen för våra besökare. Vi har tillstånd att ta in ännu mer folk än de 35200 vi hade på området i fjol, men då skulle våra besökare få en sämre festivalupplevelse eftersom det skulle uppstå långa köer, bli mer trängsel, bli svårare att hitta sittplatser och så vidare. Vårt mål har aldrig varit att vara störst, utan att vara bäst.

Vilken musik är det som gäller på ert kontor just nu?
- Kommande Airbourne-plattan låter ruggigt bra. Senaste plattorna med Wuthering Heights, The Devil´s Blood och FKÜ har också varvats flitigt liksom nya singlarna med H.E.A.T och Crashdïet. Sedan blir det mycket gamla favoriter också. W.A.S.P., Accept, Vio-Lence, Morbid Angel, Jethro Tull till exempel.

Hur gör man för att peppa inför Sweden Rock redan nu?
- Bästa sättet är väl att hänga med på Sweden Rock-kryssningen mellan Stockholm och Åbo den 8-9 april. Death Angel, Primal Fear och gamle Black Sabbath-sångaren Tony Martin spelar, bland annat. Det blir som ett Sweden Rock Festival i miniformat med 2000 pers istället för 33000. Det brukar vara grymt bra stämning ombord, så ska man peppa är det nog bästa stället. Mer info finns på vår hemsida.

Varför ska man besöka er i sommar?
- Gillar man någon form av hårdrock så bör man kunna hitta en hel del i line-upen som lockar. Sedan har Sweden Rock en väldigt speciell atmosfär. Eftersom vi har en högre snittålder än de flesta andra svenska festivaler, runt 33 år, och samtidigt en väldigt blandad publik åldersmässigt, så blir det väldigt lugnt och städat trots att det förstås festas rätt rejält. Förmodligen hjälper det att alla delar ett hårdrocksintresse också, för stämningen brukar vara som att gå på en fotbollsmatch där alla håller på samma lag. Man kan börja prata med vem som helst och ingen kollar snett på någon. Sedan satsar vi som sagt mycket på trivseln, exempelvis genom att hålla köerna och avstånden nere, städa området kontinuerligt och så vidare, så vi hoppas och tror att våra besökare ser Sweden Rock som Sveriges trevligaste och bekvämaste festival.

Tack Sweden Rock, kör hårt i sommar!

10 kommentarer:

  1. Ryktas om att Sweden Rock är nära konkurs.

    SvaraRadera
  2. Var tog "de har bokat bäst" vägen? :(

    SvaraRadera
  3. hahaha anonym du är inte särskilt smart sweden rock är den festival i hela sverige med bäst ekonomi de har de senaste åren gått med mellan 8-16 miljoner i vinst alla andra festivaler är i ekonomiskt hänseende lång långt långt efter sweden rock

    SvaraRadera
  4. Sweden rock känns som en white trash/gubbfestival

    SvaraRadera
  5. Intressant det där med medelåldern. Är det något annat än artistbokingarna som styr ålderssammansättningen på festivaler?

    Siesta har nog bland den lägsta medelåldern skulle jag tro. Nästan bara tonåringar. Emmaboda är inte långt efter..
    I andra ändan ligger Sweden Rock då och Way Out West som säkert ligger på 25-30 i medelålder.
    De klassiska festivalerna Hultsfred, Arvika, Peace&Love hamnar mittemellan. Den brukar då ligga på drygt 20, 21-23 sådär.
    De flesta som går på festival brukar vara 15-30. Sweden Rock och way out west har lite mer folk 30+

    SvaraRadera
  6. Giganterna Roskilde och Rock am Ring har också rätt hög medelåder. 25-30.

    SvaraRadera
  7. Att sweden rock är nära en konkurrs låter helt absurt. de har ju de senaste åren varit den mest lönsamma festivalen, även om många trott att P&L innehaft den rollen.

    Artistbokningen är väl det som avgör medelåldern, men kanske festivaltypen avgör också. Jag tänker på Way Out West, det är en mer städad festival utan camping, där musiken är mer i fokus, samt klubbarna, vilket attraherar minst 18-åringar.

    SvaraRadera
  8. Klubbarna på way out west är rena skämtet.

    SvaraRadera
  9. Riktigt trött folk på Sweden rock måste jag säga. Var helt chockad över hur lite party det var och hur trötta ögon tanterna och farbröderna hade.

    SvaraRadera
  10. hej.
    Vi är femn studenter som skriver en uppsatas om SRF. Vi skulle ev. vela använda oss av några svar i din intervju och undrar därför om det är deu själv som gjort intervjun och om vi isåfall skulle kunna få ditt namn (att använda i källhänvisningen)?

    SvaraRadera