tisdag 9 februari 2010

Arvikafestivalen blir mindre i sommar!

"Efter förra sommarens minusresultat kommer Arvikafestivalen att krympa. Inför årets festival har ledningen sänkt ambitionerna, både när det gäller publiksiffror och artister.

– Vi kommer inte att satsa så mycket på bandbokningarna och inte lägga lika mycket pengar där. Vi kommer snarare att försöka krympa ner festivalen till den storleken den hade innan, säger Emma Finnkvist, marknadsansvarig för Arvikafestivalen.

Runt 20 000 besökare blir målet. Och man ska fortfarande satsa på att få i hop det bästa artistprogrammet.

– Men det bästa måste inte alltid vara det största, säger Emma Finnkvist.

Emma Finnkvist. Foto: Kajsa Carlsson/SR Värmland.
Sommaren 2009 gick
en dröm i uppfyllelse för föreningen Galaxen som arrangerar Arvikafestivalen. Brittiska legenderna Depeche Mode ställde sig på scen i Arvika. Festivalen slog publikrekord med knappt 23 000 besökare, men siktet var inställt på 25 000 och förlusten var ett faktum.

Från Galaxens sida vill man fortfarande inte berätta hur stor förlusten var, bara att den var betydande, men enligt uppgift det ska handla om miljonbelopp. Och flera källor uppger för Sveriges Radio Värmland att det kostade åtta miljoner kronor, bara att få Depeche Mode till festivalen. Den uppgiften vill Galaxen inte kommentera.

Men nu satsar man på mindre band, och på att lyfta fram festivalen som helhet i stället.

– Depeche Mode var en jätteviktig dröm för oss och det är ingenting vi ångrar. Men nu har vi gjort det och nu vill vi satsa på något annat. För oss handlar det om att boka väldigt bra band, men det behöver inte vara band som är lika stora och kostar lika mycket som Depeche Mode, säger Emma Finnkvist."

Detta är saxat från Sveriges Radio och jag ska komma med kommentarer kring detta.


7 kommentarer:

  1. Har man ju misstänkt länge när man sett bokningarna. Det ligger en aura av play it safe, men fine kan de rädda festivalen med det så. Men förstås ska man åka 60-70 mil så behövs det minst två grejer som drar mycket + en 5 -6 grejer som kan vara kul. Just nu har de en grej som kan vara lite småkul men inget "the shit". Hoppet är dock det sista som överger människan så come on arvika.

    SvaraRadera
  2. den där intervjun känns ju lite snevriden. det är klart att arvika var tvungna att utöka förra året för att kunna ta emot depeche. men om man jämför me 2008 så är ju 20000 besökare fortfarande större än 2008 då det var typ 17-18000 där.

    och jag tycker inte bokningarna känns annorlunda jämfört med tidigare år. den enda skillnaden är väl depeche då. men nu har de gjort den drömmen o kan gå vidare. och efter dagens bandsläpp så ligger ju arvika långt före både hultan o p&l.

    ingen annan campingfestival matchar ju kent, in flames, regina o babyshambles som headliners.
    framför allt har ju p&l ingenting jämfört med tidigare. vad är motsvarande förra året håkan, mötley, faith no more etc? Europe, D-A-D och NOFX? bah, piss o skit.
    Hultan kan dock bli bra. känns dock att de ligger efter med bokningarna eftersom det tog så lång tid innan det bestämt att det skulle bli festival över huvudtaget.

    SvaraRadera
  3. Jag kan inte göra annat än att instämma Johan. Arvikas line up är riktigt fin och är några snäpp bättre än både P&L och Hultsfred. Dock väntar nog många synthare på mer synthiga akter även om det inkommit en del elektronisk nu.

    SvaraRadera
  4. dock känns det inte som om arvika kommer att behöva en relativt stor internationell akt inom synth eller electro för att det ska bli bra, eller inom båda. annars kan det bli fail.../max

    SvaraRadera
  5. Jag tror de skulle må bra av att satsa på flera mindre/mellan synthakter och någon större electro typ Justice eller i stil med Röyksopp.

    SvaraRadera
  6. Ha ha. Det är februari. Och redan har ni dömt ut festivaler och hyllat andra gällande bokningarna. Riktigt orutinerat.

    SvaraRadera
  7. Mastodon, Europe, Wolfmother, Gallows, Kent, The Ark, Vitalic, NOFX, Them Crooked Vultures, D-A-D. Skulle tror att de lär dra horder med folk till Peace and Love i år. Och det ryktas att de har massa släpp och en del stora grejer på G att släppa under våren.

    Flera andra festivaler har också bokat bra hittills men det är långt kvar.

    SvaraRadera