tisdag 23 februari 2010

Peace & Love gick med förlust!

Det är många som frågat om Peace & Love verkligen gick med förlust med sitt nya publikrekord. 41 000 besökare räckte inte, trots att det var slutsålt på grund av nödvändiga engångskostnader menar organisationen för Peace & Love. Omvärlden fick bilden om en dans på rosor för publiksuccén, medans verkligheten var något annat. 2 miljoner back är inga dåliga engångskostnader, och det är det minsta som engångskostnaderna kan ha kostat, eftersom alla festivaler räknar med en liten form av vinst vid slutsålt.

Festivalbesökarna behöver dock inte oroa sig, de har lika stor bandbudget som förra året. Så du som drömmer om Peace & Love behöver inte vara orolig, även om artistutbudet inte alls ser lika kraftfullt ut som tidigare, men det finns tid!

Dock är det intressant, hur media favoriserar när de väljer att rapportera från festivalerna. Överallt kunde man läsa om Peace & Loves framgångssaga, medan media radade upp sig och attackerade Hultsfredfestivalen med en bred armé. Falska uppgifter var på väg att kosta Hultsfredfestivalens rykte. Omröstningar som "Är det slutet för Hultsfredfestivalen?" skapar allt annat än ett positivt intryck efter att ha läst felaktiga uppgifter om deras ekonomi. Kanske lite klantigt av media att inte undersöka när man når så otroligt många. Skärpning media!

Jag vill önska båda festivalerna lycka till!

27 kommentarer:

  1. Nja hultan har lyckats dåligt med att maskera sina bristande ekonomiska framgångar medans peace and love, arvika och siesta har lyckats lägga locket på.

    SvaraRadera
  2. Det ryktas även om miljonförlust för arvikafestivalen och att man får ekonomiskt stöd från kommunen eller region Värmland. Kan ju vara mer el mindre uttalade krav från dessa som gjort att festivalens inriktning blivit mer pop&svensk mainstream

    SvaraRadera
  3. Arvikafestivalens miljonförlust samt kommunuppbackning går det läsa om i ett tidigare inlägg, lång tid tillbaka ;) tack ändå!

    SvaraRadera
  4. Fast det var ju inte Hultsfredsfestivalen som gick back, värt att tänkas på.

    SvaraRadera
  5. Fast Arvikas förlust har ju inget att göra med det kommunala stödet att göra. Som jag förstod när jag läste om det så var de pengarna en satsning som var beslutad innan och skulle löpa över flera år.

    Så kommunen kan inte ställa några krav. Och jag tror mig bestämt veta att en kommun inte har nåt att säga till om när det gäller band. Dels för att de inte kan, men dels för de själva vet att de inte kan något om den branschen.

    Och det är väl så att Arvika har lika många eller fler utländska akter än hultan o p&l..

    SvaraRadera
  6. haha du som skrev här över tror du på allvar att en kommun går in med pengar en carté blancé ... klart att kommunen ställer krav o krav ett ! sluta gå back krav 2 du ska följa vår policy gällande .... blablabla (lägg in valfritt politiskt korrekt grej där) så har du snart en ganska tråkig rädd o ledsam fest

    SvaraRadera
  7. nej de kan inte påverka hur en festival ska boka. är du dum på riktigt eller? däremot kan de tycka till om andra saker runt praktiska delar men band har de inget att göra med.

    SvaraRadera
  8. som en tidigare talare skrev så var det inte själva hultsfredsfestivalen som gick back utan orginisationen metropol i hultsfred som rockparty har sitt huvudkontor i.

    SvaraRadera
  9. säger dom ja för att det ska se ut som att inte själva festival går dåligt. klart att festivalens ekonomi är den största delen i ekonomin!

    SvaraRadera
  10. Det är väl klart att kommunen inte bestämmer vilka band det bokas, men de lär ju ha synpunkter på inriktning och krav på det ekonomiska och därmed i praktiken också vilka band som bokas = mestadels billigt svenskt mainstream och inga tunga dyra internationella akter.

    SvaraRadera
  11. så om en kommun ger pengar till en liten kulturförening eller liknande som anordnar konserter och konstutställningar så är de med o bestämmer vilka konstnärer och artister som kan bli aktuella??

    Nej du hör ju hur dumt det låter!

    SvaraRadera
  12. Har också läst att Arvika gjorde en enorm förlust efter i somras. Massa, massa miljoner antyds det men de har inte berättat vad det handlar om. Och att kommunen typ gått in och räddat dom. Här ska Peace & Love ha kredd. De har ju lagt korten på borden och berättat läget. De hade ju inte ens behövt göra det egentligen? De är ju inte statliga eller nåt.

    Samma sak när de visade redovisningen av försäljningen i somras. Ingen annan festival har visat exakt vad man sålde av alla biljett typerna tidigare. Expressen gav dom kredd för detta och när Aftonbladet gjorde ett stort reportage om kring hur de olika festivalerna räknade och redovisade vann Peace & Love hur man än räknade.

    Den ärligaste festivalen känns helt klart som Borlängefestivalen.

    Att de sen gått minus är ju förvånande men jag såg själv hur mycket de förändrat från 2008. Deras största scen var fan det största jag sett nånsin! Och har aldrig sett såna stora bildskärmar förutom på Stadion heller.

    Och jag kan tänka mig att det måste kosta som fan med 40 000 fulla besökare som stökar på olika sätt. Bodde väl typ 25 000 på campingen bara. Det är ju fan mer än vad både Hultsfreds festivalen och Arvika sålda totalt.

    SvaraRadera
  13. Nu är jag lite off topic, men ville bara tipsa om att siesta har bandsläpp imorgon klockan 12 ;)

    SvaraRadera
  14. Intressanta diskussioner, jag kommer återkomma mer, men den ärligaste festivalen då det gäller biljetter är helt klart Way Out West!

    SvaraRadera
  15. Way out west är fan helt skit. Åkte dit för nåt år sen. Dom sålde ju mellanöl och sa att det var starköl på festival området! snacka om svinigt och lura folk. och sen kunde folk köpa sig förbi köerna till klubbarna inne i stan. åker aldrig på way out west igen, synd egentligen för vissa band är rätt okej men inte bra nog.

    SvaraRadera
  16. Arvikas förlust från förra året är väl inget de hymlat med, har varit ute i tidningen. Att Aftonbladet sen inte gjort någon artikel på det hela betyder väl inte att de valt att mörka att de gick back...8 Mars utlovar de att nästa headliner släpps kanske kan den/de hjälpa till att vända på minusresultatet.

    SvaraRadera
  17. Built to Spill är klara för Siesta! http://www.nsk.se/article/20100224/NOJE/100229770

    SvaraRadera
  18. Att Aftonbladet inte skrev om Arvika kan ju också handla om att dom inte är intressanta nog för särskilt många pers.

    SvaraRadera
  19. det är därför man har kunnat läsa om arvika i tid och otid efter deras kampanjer. För att de är ointressanta. arvika knullar ju alla andra vad det gäller uppmärksamhet i media! det leder till hög biljettförsäljning!

    SvaraRadera
  20. Att säga att Arvika inte är intressant för särskilt många personer är väl ungefär som att säga att månen är gjord av ost - alltså en ren lögn.
    Det har stått en hel del om Arvikas minusresultat, men då i lite mer respekterade och ärliga tidningar (och även andra medier) än Aftonbladet.
    Arvikas bokning av Depeche Mode är större för den breda massan än något av det som P&L lyckades plocka fram förra året.

    För att tala om det som började diskussionen så tror jag inte att kommunen/region Värmland har särskilt mycket att säga till om ang. bandbokningar. Arvikafestivalen är en turistattraktion & symbol för hela Värmland, tror snarare att de satsar pengar i festivalen eftersom det både ger uppmärksamhet till staden och ett ekonomiskt uppsving för stadens affärer.

    SvaraRadera
  21. Kan inte annat än instämma med föregående talare.

    SvaraRadera
  22. Håller inte med alls. Arvika har tappat allt. Kommunen äger rubbet i dag, det kommer bli en riktigt tragiskt festival med sockervadd, karuseller och trams. Speciellt efter Depeche Mode bokningen, som höll på att sänka hela festivalen.

    SvaraRadera
  23. Ja så det är kommunen som gjorde onanireklamen alltså. Och det är kommunen som bokat skandalherrn Peter Doherty. Du, kryp ner under stenen igen som du nyss kröp upp ifrån!

    SvaraRadera
  24. Inte ens kommunen skulle komma på en sån urkorkad idé att göra onanireklam för en musikfestival.

    SvaraRadera
  25. Men om det stämmer så måste du tycka samma sak om Hultsfred? Med tanke på att de också får ekonomiskt stöd av kommunen..
    Kommunen äger hursomhelst inte Arvikafestivalen mer än vad Hultsfreds kommun äger Hultsfredsfestivalen. Har den festivalen också gått åt helvete? :)
    Kommunfullmäktige hotade ju t.o.m att dra in bidraget för Arvika efter det att onanireklamen kom upp på webben.

    SvaraRadera
  26. Min lista topplista festivaler kring bokningar just nu:

    1. Peace & Love. Them Crooked Vultures, Europe, Kent, Ark, Hives, J. Fogerty, Vitalic, NOFX, Mandos enda festivalspelning, WOLFMOTHER. Och sen ett urstarkt gäng längre ner i bokningslistan. Om jag bortser från vad jag själv tycker så är detta helt klart starkast just nu som helhet av festivalerna i Sverige. Och det är helheten som avgör, inte några enskilda stora akter. Drar de in en, två stora till så är det inga tvivel vilka som regerar i sommar igen. Och de har mycket kvar att släppa har de sagt.

    2. Sonisphere. Grymma stora band. Lär sälja som fan. Nackdel är att det bara pågår en dag. Fördel. Att det är i Stockholm, mycket folk där. Sonisphere kommer gå bra i år igen.

    3. Sweden Rock. Guns and roses, Aerosmith, Billy Idol. Stora namn. Lär dra folk som 17.

    4. Övriga festivaler är rätt tunna ännu. Arvika har Babyshambles, Kent och In Flames. Det räcker inte långt om man vill nå den stora massan. Hultsfred är inte starka nog ännu för att dra massa folk men är ändå starkare än Arvika med det de bokat just nu. Way out west är riktigt tunnt.

    Men det är ett tag kvar för alla festivalerna.

    Skulle satsa mina sista potatisar på att Peace & Love, Sweden Rock, Sonisphere, Way out west är vinnarna i år. Arvika tror jag inte riktigt på, Hultsfred känns väldigt osäkert.

    SvaraRadera
  27. Hultsfred har ju inget att förlora längre då de redan har varit nere på botten och vänt. Jag tror det kommer gå bra för hultsfred i år just med tanke på att de inte har något att förlora, de kanske vågar göra en bokning som ingen annan vågar. De kanske drar in fler stora namn? Det är ju trots allt 25 års jubileum för hultsfred i sommar, jag tror de kommer bli en riktigt fin festival tillslut!

    P&L Lyckas alltid hur de än gör. Slutsålt år för år. De har alltid ett ess i rockärmen och har det iår också, men vad vet vi inte ännu. Men jag kan lova att det kommer och att biljetterna förmodligen kommer vara slutsålda även i år. De hade långt ifrån de starkaste fältet förra året men de bokar vad folk vill se och det är just det som gör dem så stora.

    SvaraRadera